czwartek, 8 kwietnia 2010

Babka ucierana


Zawsze jest czas na babkę! To świetne niedzielne ciasto, bo nie wymaga dużo pracy. Do tego długo zachowuje wilgotność, więc może poleżeć. Z podanych składników zrobicie dwie babki w foremkach o średnicy 15 cm.

Potrzebne składniki
- 6 jajek
- 25 dag cukru
- 25 dag mąki
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- sok z 1 cytryny
- garść rodzynków

Margarynę ucieram z cukrem, dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodaję mąkę przesianą z proszkiem, sok z cytryny i pianę z białek. Dobrze mieszam i wrzucam rodzynki.
4-5 łyżek stołowych ciasta odkładam do osobnego naczynka, dodaję kakao i mieszam.
Białe ciasto wlewam do foremki, a ciasto kakaowe wylewam na wierzch (na środek).
Piekę ok.50 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzoną babkę można posypać cukrem pudrem albo polukrować.

2 komentarze:

  1. Piękna ta babeczka, taka zgrabna! Ja to zawsze mam z nimi kłopot, albo przerośnięte, albo niekształtne:)
    Może na Wielkanoc wypróbuje przepis,
    Pozdrawiam,
    SWS

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, ta babka zawsze wychodzi! Trudniej jest z drożdżową, choć wychodzą mi coraz lepiej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń