czwartek, 8 kwietnia 2010

Klops mięsny



Klops ma naprawdę duże możliwości! Można go podawać na ciepło, z sosem i ziemniaczkami, i na zimno, do chleba - ja preferuję tę drugą wersję, zawsze to lepsze niż wędlina. A można go zrobić w wersji dietetycznej, wyłącznie z drobiowego mięsa, z dodatkiem białka. Moja wersja też nie jest bardzo kaloryczna.

Potrzebne składniki
- 1 kg drobiowego mięsa (pierś kurza i indycza - pół na pół piersi kurzej i filet z piersi indyka)
- 3 łyżki zarodków pszennych (albo otrębów)
- 1 jajko
- sos sojowy
- papryka słodka i ostra, sól, pieprz biały

Do zmielonego mięsa (uwaga, nie na miazgę!) dodaję jajko i kilka łyżek zarodków pszennych - nie potrzeba bułki, by mięso było zwarte, a tym samym zmniejsza się kaloryczność klopsa. Mieszam i przyprawiam według upodobań. Lepiej dodać więcej papryki ostrej, by klops miał wyrazisty smak. Jeszcze sól, pieprz, dość dużo sosu sojowego (też jest słony, więc trzeba uważać). Można dodać nieco świeżego koperku. Mięso wkładam do wąskiej prostokątnej blaszki długości 30 cm i piekę ok. 50 minut w wysokiej temperaturze.
Pachnie i smakuje znakomicie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz