piątek, 9 kwietnia 2010

Śledzie ze szczypiorkiem



Hit w moim domu! Niewyszukane, ale wielbicielom śledzi wiele nie trzeba. Nie można zapominać, że choć to tłusta ryba, wcale nie jest kaloryczna (100 g ma 160 kcal). A zatem – jedzmy śledzie.

Potrzebne składniki
- 4 filety śledzi solonych (matiasów)
- jedna nieduża cebula
- pół pęczka szczypiorku (może być gruby)
-olej
- sól, pieprz świeżo mielony (kolorowy lub biały)

Najpierw próbuję, jak bardzo słone śledzie – jeśli mocno słono, moczę w wodzie z dodatkiem odrobiny octu. Kroję na kawałki dowolnej wielkości, układam w niedużej salaterce. Delikatnie oprószam świeżo mielonym pieprzem. Posypuję pokrojoną w kostkę cebulką (dość cienką warstwą). Ponownie delikatnie oprószam pieprzem. Na wierzch sypię pokrojony szczypiorek, lekko przyciskam, by całość dobrze się zmacerowała. Odstawiam na pół godziny, po czym zalewam olejem. Palce lizać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz