wtorek, 1 czerwca 2010

Zapiekanka z mielonym indykiem i ziemniakami




Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 4 duże ziemniaki
- pół szklanki gęstego soku pomidorowego
- pół szklanki starego sera mozzarella
- przyprawy: do mięsa mielonego, sos sojowy, pieprz biały, sól
- świeży koperek

Mięso podsmażam na odrobinie oleju (rozgniatając widelcem, żeby się nie zbiło w grudki). Dolewam sos pomidorowy, przyprawiam wedle gustu. Chwilę duszę.
Ziemniaki gotuję; trzeba wyjąć lekko twarde, by łatwiej było je pokroić – ostudzone kroję w plastry. Naczynie do zapiekania skrapiam oliwą, układam plastry ziemniaków, by zachodziły jeden na drugi. Posypuję koperkiem i szczyptą soli. Kolejna warstwa to mięso. Na wierzchu ponownie układam plastry ziemniaków. Posypuję grubą warstwą startej mozzarelli, skrapiam sosem pomidorowym. Zapiekam w piekarniku (elektrycznym) przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Chrupiąca skórka w połączeniu z mięsno-pomidorowym środkiem – pyszności!

3 komentarze:

  1. Wyglada ciekawie, dzis wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zapiekanki zawsze szybko znikają,w Lidlu kupiłam mięsko mielone i bakłażana więc zrobię podobną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, dziś u mnie na obiad taka zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń