czwartek, 6 stycznia 2011

Sałatka warstwowa z kurczakiem




Sałatka warstwowa ma swój niepowtarzalny urok - jak nie nabierzesz jej od samego spodu, stracisz!
Składniki (a jednocześnie poszczególne warstwy)
1. pierś kurza
2. por
3. papryka świeża czerwona
4. majonez
5. ketchup
6. jaja
7. kukurydza
8. ogórek konserwowy
9. kapusta pekińska
- przyprawa Gyros do kurczaka łagodna albo pikantna

Pierś kurzą kroję w drobną kostkę, posypuję przyprawą Gyros (to ona nadaje smak całej sałatce, do której nie używam już soli), wstawiam na 2-3 godziny do lodówki, potem podsmażam na oleju. Po ostudzeniu układam na dnie miski; kolejny jest por - pokrojony w krążki, drobno pokrojona papryka. Następna warstwa to majonez, musi pokryć całą powierzchnię, potem warstwa ketchupu. Jajka kroję w kostkę, ogórek konserwowy w paseczki. Na wierzch drobno pokrojona kapusta pekińska, można ją jeszcze "maznąć" majonezem.
Ilość składników dowolna, zależy od tego, na ile osób robicie sałatkę i w jakiej misce. Ważne, aby żadne nie przeważał, warstwy powinny być równe. Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz