poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Ucierane ciasto ze śliwkami



Ucierane, czyli szybkie. Dla początkujących albo w razie nagłej wizyty gości. Kilkanaście minut i gotowe! Doskonale się czuje w towarzystwie owoców, można dodawać dowolne, teraz najlepsze śliwki i jabłka. Jest delikatne, puszyste, specyficznego smaku dodaje mu przyrumieniony słodki wierzch.
Składniki
- 1 i pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- kostka masła lub margaryny
- szklanka cukru
- 3 jaja
- 2-3 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek węgierek
- łyżka cukru pudru i łyżka cukru waniliowego

Umyte śliwki poprzekrawałam na pół, usuwając pestki.
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, ucierałam dalej, dodając po jednym żółtku, obie mąki wymieszane z proszkiem i śmietanę (po trochu, po kolei). Z białek ubiłam pianę, odłożyłam 4 łyżki do osobnego naczynia. Ciasto przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam wielkości 32x26 cm, w mniejszej ciasto będzie wyższe), na wierzchu rozłożyłam równiutko jedna przy drugiej śliwki skórką do góry.
Odłożoną pianę wymieszałam dokładnie z dwoma cukrem pudrem i cukrem waniliowym (już nie ubijałam) i rozsmarowałam ją na cieście.
Piekłam ok. 30 minut w temp. 195 st. (we wcześniej rozgrzanym piekarniku).

2 komentarze:

  1. Bardzo lubie takie ciasto, kojarzy mi sie z dziecinstwem, kiedy to babcia ucierala ciasto pałka w makutrze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciacha,wilgotne i puszyste,no i owocowe;)

    OdpowiedzUsuń