sobota, 10 września 2011

Przetwory - ogórki chili


Najlepsze są przerośnięte, grubsze, bo łatwiej pokroić je w słupki. Nie ma możliwości, bym co roku ich nie zrobiła - tylu mają wielbicieli! Są dość ostre (można dać mniej chili), ale o niepowtarzalnym smaku (hmm, ten czosnek...), znakomite do wędlin, na kanapkę, do sałatki.

Składniki
- 2,5 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 4 płaskie łyżeczki przyprawy chili
- 1 główka czosnku
- 8 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 kg cukru

Ogórki pokroić w słupki, zasypać 4 łyżkami soli, zostawić w misce na 6 godzin.
Następnie odlać wodę, dodać 4 płaskie łyżeczki chili i 1 wyciśniętą główkę czosnku, wymieszać.
Przygotować zalewę: w jednym garnku podgrzać 8 łyżek oleju; w drugim garnku zagotować 1 i ½ szklanki octu z ½ kg cukru.
Letnią zalewę (ocet i olej) wlać do ogórków, wymieszać, zostawić w misce na 12 godzin.
Po tym czasie wkładać do słoików (najlepiej pionowo), zalewając zalewą, pasteryzować do zagotowania się wody.

2 komentarze:

  1. Też robię podobne, ale kroję w plastry. Pasuję np. do domowych hamburgerów, ale nie tylko. Lubię, bo są słodkawo-ostre. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, te ostre z nutą słodyczy i posmakiem oleju. Krojone w plastry robię bardziej po szwedzku, na słodko. Ale spróbuje kiedyś i te tak zrobić!

      Usuń