poniedziałek, 12 września 2011

Sałata z makaronem i mięsem


Zainspirowana sałatką, którą podała koleżanka z Holandii, tworzę teraz własne wariacje. Nawet nie wiedziałam, że sałata (każdy rodzaj - rzymska, lodowa, karbowana, rukola) tak kapitalnie smakuje z makaronem (najlepiej wstążki, krajanka) i mięsem (może to być pieczony schab, drób). Pomidor jest konieczny, pozostałe dodatki z umiarem, nie mogą dominować!

Składniki w mojej wersji
- główka lodowej sałaty
- pierś kurza
- dwa pomidory
- szklanka makaronu krajanka
- opakowanie sera mozzarella (małe kulki)
- dymka

Pierś pokroiłam na drobne kawałeczki i zostawiłam na godzinę w marynacie z oliwy, soku z cytryny, estragonu, soli cytrynowej i białego pieprzu. Usmażyłam i odstawiłam do wystudzenia. Pokroiłam sałatę, pomidory, dymkę, dorzuciłam kawałki kurczaka i kulki z mozzarelli. No i na koniec sos - zawsze z nim eksperymentuję i dlatego ciągle smakuje inaczej. Do sałaty lodowej musi mieć smak bardzo zdecydowany. Utarłam go z oliwy, octu ryżowego (kilka kropli) i ziół - ulubione prowansalskie, trochę oregano, ostrej papryki, kolorowego świeżo mielonego pieprzu. ziołowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz