sobota, 9 czerwca 2012

Ciasto z rabarbarem – bardzo proste



To już kolejne w tym sezonie rabarbarowym! Próbowałam różnych przepisów, ale to ciasto wychodzi mi najlepiej. Przepis mam na karteluszce i nie pamiętam, skąd go wzięłam… Ciasto jest delikatne, kwaskowate (taki cudny urok rabarbaru!), puszyste i wilgotne.

Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- 1 i pół szklanki mąki
- 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 50 dag rabarbaru
- cukier puder do posypania

Białka ubijam na pianę, gdy jest sztywna, stopniowo dodaję cukier i dalej miksuję, następnie dodaję żółtka – jedno po drugim. Wlewam olej i miksuję. Wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat, wszystko mieszam. Na koniec wrzucam do ciasta pokrojony w plasterki rabarbar (wcześniej oczyszczony  umyty). Przekładam ciasto do tortownicy średnicy 25 cm. Piekę przez godzinę w temp. 170 st. (z termoobiegiem). Po wyjęciu z piekarnika mocno posypuję cukrem pudrem. Ups, jeszcze ciepłe, a już połowy nie ma (oj, będą nas brzuchy bolały!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz