wtorek, 24 lipca 2012

Kabaczek faszerowany

Warto korzystać teraz ze skarbów lata - kabaczków i cukinii. Sposobów ich przyrządzania jest bez liku, nie mówiąc o możliwościach "przetwórczych"! Tym razem nafaszerowałam kabaczka mięsem.

Składniki (dla 2 osób)
- 1 nieduży kabaczek
- 20 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 pomidor
- ser typu brie
- pół szklanki sosu pomidorowego z koncentratu lub pomidora
- przyprawy: grubo mielony pieprz, sól, zioła prowansalskie

Przekrojonego i obranego kabaczka przekroiłam na pół i oczyściłam z pestek. Wnętrze posypałam pieprzem i ziołami (przyprawy są dowolne, nie musimy ich żałować, by kabaczek nie był mdły). W każdej połówce położyłam plaster sera brie.
Wcześniej przygotowałam farsz: na oleju przesmażyłam mielone mięso z indyka, dodałam pokrojonego pomidora, trochę koperku, doprawiłam solą, pieprzem, sosem sojowym. Chwile poddusiłam, po czym nadmiar wody odparowałam. Nadzieniem wypełniłam połówki kabaczka. Wetknęłam jeszcze kawałki sera.
Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, podlałam odrobiną sosu pomidorowego (z łyżeczki koncentratu) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 st.
Przez 20 minut trzymałam kabaczki przykryte (by zmiękły, bo są dość twarde). Na kolejne 20 minut zdjęłam pokrywkę. Pięknie się zapiekły i nie rozpadły, były chrupiące i aromatyczne. Polałam je wytworzonym sosem i podałam z pieczonymi ziemniaczkami i maślanka do picia. Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz