niedziela, 1 marca 2015

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Niedzielne, do popołudniowej kawy, ale dobre na każdy dzień! I bardzo szybkie do przygotowania.

Potrzebne będą:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 i pół szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
-100 g masła
- 2 łyżki mleka
- dwie-trzy garści bakalii: rodzynki, morwa suszona, miechunka suszona, jagody goji, rodzynki, skórka pomarańczowa (w dowolnych proporcjach)

Jak to zrobić?

  • W jednej dużej misce wymieszaj płatki z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Wbij jajka, zamieszaj, po czym dalej mieszaj, wlewając rozpuszczone ostudzone masło. Jeśli masa jest bardzo gęsta, wlej 2-3 łyżki mleka. 
  • Rozgrzej piekarnik do temp. 165 stopni (z termoobiegiem), dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wilgotnymi dłońmi formuj z masy kulkę i mocno ją rozpłaszcz (ciasteczka trochę urosną). Układaj na blasze, zachowując odstępy. Piecz 20-25 minut, aż będą rumiane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz