niedziela, 1 marca 2015

Lemon curd



Ten cudowny krem robię według przepisu Beaty Lipov z Lawendowego Domu, jest łatwy i zawsze się udaje!

 Potrzebne będą:
- 200 g cukru
- 3 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 całe jajka i 2 żółtka
-10 g masła

Jak to zrobić?

  • Cytryny wyszoruj, wytrzyj, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Do garnuszka wsyp cukier. Wlej sok z cytryn, dodaj otartą skórkę, wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
  • Wbij dwa jajka i dwa żółtka, całość energicznie rozmieszaj (najlepiej trzepaczką) i postaw na małym ogniu. Gotuj powoli cały czas mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, włóż masło, a gdy się rozpuści, gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, bo masa ciągle gęstnieje. Powinna być gładka, bez grudek (nigdy mi się nie robią, jeżeli cały czas mieszam ją podczas gotowania).Przełóż do słoiczka labo miseczki. Trzymaj w lodówce.

Ja używam tej mocno cytrynowej, wyrazistej w smaku masy do wszystkiego: do owsianych ciasteczek, które dziś upiekłam, do naleśników, do tarty, do przekładania bezy...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz